Eseménynaptár
Foto galéria
Cukrász artisztika Mátray Anita kiállítása
Édes hivatás
Cukrász artisztika: ehető művészet címmel nyílt kiállítás február 8-án, Mátray Anita, polgári cukrász munkáiból az Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár előcsarnokában.
A cukrász artisztika a gasztronómiának egy különleges műfaja, ahol olyan dekoratív művészeti alkotások születnek, amely csak fogyasztásra alkalmas élelmiszerekből készülhetnek. Leggyakoribb alapanyagai a kakaó, marcipán, tragant, fondant (cukorgyurma), csokoládé, karamell, grillázs. Mátray Anita a miskolci Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskola diákjaként végzett a kilencvenes évek végén, de akkoriban még nem volt ennyire elterjedt a szabad kreativitás a szakmában, ezért teljesen más felé specializálódott. Első tortáját 2013-ban készítette el. A díszítést, színezést megkönnyítő airbrush készletet 2014-ben kapta meg férjétől és az évek során különböző tanfolyamokon bővítette tudását, fejlesztette technikáját. Igazi, áttörő sikerélménye 2015-ben egy Palotáson megrendezett tortafesztiválhoz kötődik, ahol egyéni, élő tortadíszítésben első helyezést ért el. Még ugyanebben az évben, cirkusz témájú alkotásával bemutatkozott a II. SütniCake Sütemény és Tortafesztivál kiállítói között a budapesti Millenáris központban. A tavalyi évben is többször megmérettette magát tortafesztiválokon, ahonnan mindig dobogós helyezésekkel tért haza. Az V. Illéssy Gasztro Kupán IV. helyezett Diploma minősítésben részesült. Nem könnyű a felkészülés ezekre a versenyekre; rengeteg alapanyag, idő és türelem kell hozzá. – hangsúlyozta megnyitó beszédében Lazányi János cukrászmester, a Hunguest Hotel Palota Lillafüred főcukrásza.
A kellemes hangulatú kiállítás megnyitón szemet gyönyörködtető munkákat láthatott a közönség, miközben közelebbről is megismerkedhetett az airbrush technikával, a kóstolással egybekötött bemutatón.